ӘлемҚоғамМәдениет

Түрік асханасында йогурттың көптеген түрі бар екенін білетін бе едіңіз?

Бүгінгі таңда йогурттың денсаулық үшін қаншалықты пайдалы екені белгілі және әлемнің көптеген елінде кеңінен тұтынылады. Базарларда йогурттың пробиотикалық, лактозасыз, сүзілген, жартылай майлы, жемісті сияқты ондаған түрін табуға болады.

Түрік асханасына тән йогурт түрлері бұлардан әлдеқайда көп. Йогурт Анадолының әр жерінде, тіпті үйден үйге де ерекшеленеді. Йогурт дәміне әсер ететін факторлардың бірі — пайдаланылған сүт. Бүгінгі таңда ең оңай қол жетімді сүт — сиыр сүті, сондықтан осы сүттен жасалған йогурттар жиі кездеседі. Бірақ қой, ешкі немесе буйвол сүтінен жасалған йогурттар да бар, олардың әрқайсысының құрылымы мен дәмі әртүрлі. Қой йогурты аздап ащы, ал сиыр йогурты аздап қышқыл. Буйвол сүтінен жасалған йогурт, керісінше қою консистенцияға ие және басқа йогурттарға қарағанда кальций мен сапалы ақуызды қамтиды.

Түркияның йогуртымен танымал аймақтары да бар. Мысалы Стамбулдың Канлыджа ауданы бір ғасырдан астам уақыт бойы йогуртпен танымал. Тағы да Стамбулдың Силиври ауданы йогурты әйгілі. Шамамен 130 жылдық тарихы бар Силиври йогурты 1870 жылдары тек йогурт жасау үшін Силивриде құрылған йогурт үйлерінде өндіріліп, Стамбулға жеткізілді. 1930 жылдары аумағын кеңейту арқылы үлкен қалаларға жіберіле бастаған Силиври йогурты әлі күнге дейін танымал болып келеді.

Түркияда йогурттың алуан түрі сияқты йогурттан жасалған көптеген тағам бар. Түрік асханасында йогурт сорпасынан мезелерге, десерттерден соустарға дейін көптеген тағам түрінде қолданылатын бір ингредиент болып табылады. Мысалы Денизли мен төңірегінде ешкі сүтін ыстық қазанға құйып, сәл күйдірілген дәм беретін йогурт грильде пісірілген көкөністермен бірге ұсынылады. Хатайдың тұзды йогурты болса зәйтүн майы және дәмдеуіштермен мезе ретінде дайындалады. Йогурт ас дайындауда қолданылса да, қолданбаса да түрік асханасының таптырмас тағамы.

Source
TRT

TuraNews

Back to top button