
Соңғы жылдары саяхатшылардың демалысқа деген көзқарасы күрт өзгерді. Қазір адамдар үшін саяхат тек жағажайда жату емес, жергілікті халықтың мәдениеті мен өмір салтына терең бойлау тәжірибесіне айналды. Еуропалық Туристік Комиссияның (ETC) есебі де мұны растайды: еуропалықтардың 60%-ы демалысты бір аймақта өткізіп, сол жердің шынайы атмосферасын сезінуді қалайды.
Егер сіз де осындай мәдени шытырман оқиға іздесеңіз, Түркия сізге есігін айқара ашады! Әсіресе, қазаннан қаңтарға дейін Эгей өңірінде басталатын дәстүрлі зәйтүн жинау маусымы — бұл сіз жіберіп алмауыңыз керек ерекше тәжірибе.
Жерорта теңізінің шуақты климаты мен ғасырларға созылған дәстүрлердің арқасында Түркия әлемдегі ең ірі зәйтүн және зәйтүн майы өндірушілерінің бірі. Ауа салқындай бастағанда, жергілікті қауымдастықтар бауларға шығып, жемісті жинауға кіріседі. Бұл – туристер үшін ғасырлар бойы жалғасып келе жатқан тарихи үрдіске тікелей куә болудың ерекше мүмкіндігі!

Эгей – Түркияның «Зәйтүн жүрегі»
Анадолы мәдениетінде зәйтүн ағашының орны айрықша. Тіпті, оның осы аймақтан шыққандығы туралы да болжамдар бар. Бүгінде Түркия әлемдегі ең ірі бес зәйтүн өндірушінің қатарына кіреді және елде 50-80 түрлі зәйтүн сорты өсіріледі.
Бұл бай мұраның орталығы – Эгей жағалауы! Елдегі барлық зәйтүн ағаштарының 75%-ы дәл осы өңірде өседі. Мұнда зәйтүн жай ғана өнім емес, бүкіл бір өмір салты.
Чанаккале, Балыкесир, Маниса, Измир, Айдын және Мұғла аймақтарындағы ежелгі ағаштар ғасырлар тарихынан сыр шертеді. Жинау маусымы басталғанда, ауылдар қызыққа толы мерекеге айналады. Бүкіл отбасы, қауым болып жұмыс істейді! Сіз қонақ ретінде бауларды аралап, жинау үрдісіне қатысып, шынайы жергілікті мерекенің атмосферасын сезіне аласыз.

Дастарханға дейінгі түрік дәстүрі: таза зәйтүн майының құпиясы
Эгей асханасы толығымен зәйтүн мен зәйтүн майына негізделген. Жергілікті халық жеміс піскенде оны қолмен жинауды жөн көреді — себебі тек осы әдіспен ең сапалы, таза зәйтүн майы алынады.
Сіз бауларда жиналған жемістің жергілікті зауыттарға жеткізіліп, қалай алтын түсті, дәмді майға айналғанын өз көзіңізбен көре аласыз. Бұл – тек тамақ емес, көздің жауын алатын процесс!

Зәйтүннің ізімен: «Route of the Olive Tree» маршруты
Зәйтүн дәстүрін бастан-аяқ сезіну үшін ең дұрыс жол – «Зәйтүн Ағашының Маршрутымен» (Route of the Olive Tree) жүру.
Саяхатты Ида тауларынан бастап, Чанаккаледегі Түркияның алғашқы зәйтүн майы мұражайы — Adatepe Olive Oil Museum-ға соғыңыз. Бұл жер жемістің майға айналу тарихын толық көрсетеді.

Келесі аялдама – Балыкесирдің Айвалык ауданы. Бұл өңір өзге елдер мойындаған географиялық көрсеткішті зәйтүн майымен және ауыз суыңды ағызатын Эгей тағамдарымен әйгілі.

Маниса қаласында сізді 1650 жылдық тарихы бар, әлі күнге дейін жеміс беретін әлемдегі ең көне зәйтүн ағаштарының бірі – Kırkağaç (Қырқағаш) күтеді.

Жолды Измирде жалғастырыңыз. Чешме, Сеферихисар, Сельчук секілді шағын қалалардың ішінде Урла – зәйтүн тарихының алтын қақпасы. Мұнда ежелгі Klazomenai қаласынан бастап, 4 мың жылдық тарихты көрсететін Köstem Olive Oil Museum орналасқан.

Саяхаттың соңында Урладағы MICHELIN жүлдесіне ие мейрамханаларда жергілікті зәйтүн майымен дайындалған тағамдардан дәм татып, жергілікті шараптарды ішуді ұмытпаңыз!




